Aavikkoiguaanin terraario

Yhdelle aavikkoiguaanille suositeltu koko terraariolle on 100 x 50 x 50 cm, mutta hiukan isompikaan ei varmasti ole pahaksi. Kahdelle sitten vastaavasti täytyy olla suurempi.

Terrassa on hyvä olla korkea pohja, sillä liskot kaivavat paljon ja mitä enemmän pohjamateriaalia, sitä parempi. Optimaalinen ohjan korkeus lienee 20-25 cm. Koska pohjamateriaalia täytyy kostuttaa, tulee terraarion olla kosteutta kestävää materiaalia, lasia tai vedeneristettyä puuta tai vaneria.


Pohjamateriaaliksi suositellaan laitettavaksi kerroksittain lekasoraa, turvetta tai multa-hiekkaseosta ja päällimmäiseksi reilu kerros hienoa hiekkaa. Kastelun vuoksi yhteen kohtaan voi kasata soran päälle isompia kiviä, joiden päälle vesi kaadetaan.

Terraarioon kannattaa tehdä paljon erilaisia suoja- ja piilopaikkoja tekokasveilla, eläinkaupasta ostettavilla piiloilla ja esimerkiksi juurakoilla tai kaarnanpaloilla. Sisustaessa on tärkeää muistaa, että liskot kaivavat tunneleita, joten kaikki painavat esineet täytyy laittaa terraarion pohjaa vasten tukevasti, ettei ne pääse kaatumaan liskon päälle tai ettei lisko pääse kaivamaan itseään loukkuun esineen alle.

Terraarion seinille on hyvä rakentaa tausta, jossa lisko pääsee kiipeilemään esim. kookostaustaa tai styroksista valmistettuja ns. kalliotaustoja hyödyntämällä. Tausta kiinnitetään seinään aina akvaariosilikonilla, se on ainut pitävä ja liskolle turvallinen kiinnitysmateriaali.

Liskot tarvitsevat tehokkaan valaistuksen, koska ovat kotoisin aavikkoseuduilta. Ne tarvitsevat vähintään 10 % UVB-valon, päivänvalon sekä tehokkaan lämpölampun. Valaisimet täytyy kiinnittää siten, etteivät liskot pääse loukkaamaan tai polttamaan itseään niissä. Suosittelen kiinnittämään loisteputket suoraan terran kattoon, ei roikkuvia kiinnityksiä - ja lämpölampulle kannattaa hankkia terraarioon tarkoitettu valaisin, joka estää liskoa pääsemästä käsiksi kuumaan polttimoon, kestää pölyä ja kuumuutta.

Lisää suosituksia valaistuksesta ja tarkemmin terraarion olosuhteista voit lukea täältä: Aavikkoiguaanien-olosuhteista - kirjoittanut Timo Paasikunnas

Kuvia omasta terraariostamme näet täältä.
Lähteenä kirjoituksessa on käytetty omia kokemuksiani, herppi.net -keskustelupalstalla käytyjä keskusteluita, Timo Paasikunnaksen ohjeita, sekä Marika Rökmanin hoito-ohjetta.