sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Asiaa valaistuksesta

Vaikka me elämme vasta sydäntalvea, ovat liskot jo talviunensa viettäneet ja heränneet uuteen kevääseenKeväällä valo lisääntyy ja sitä kautta pikkuhiljaa myös lämpötila. Siksipä nyt on hyvä aika tarkistella terran valaistuksen riittävyyttä.

Herppi.netissä olemme käyneet mielenkiintoista keskustelua UV-valon tärkeydestä ja valaistuksen tuottaman UV-säteilyn mittaamisesta. Keskustelussa käsitellään etenkin sitä, miten erilaiset objektit estävät UV-säteilyn pääsyn sille alueelle, missä eläin oleskelee. Samassa pohditaan myös UV-säteilyn riittävyyttä ja mahdollisen liian vähäisen tai liian voimakkaan säteilyn haittavaikutuksia. Tuosta keskustelusta suosittelen lukemaan etenkin Joonas Gustafssonin lyhyen ja ytimekkään tiivistelmän asiasta: http://www.herppi.net/topic/22566-n%C3%A4in-pilaat-kalliin-uv-valaisimesi/page-4#entry349756

Minulla on käytössäni Solartechin Solarmeter UV-mittari, joka mittaa UVB-säteilyn voimakkuutta. 
Kyseinen UV-mittari on vuokrattavissa SHH ry:ltä, tarkempia tietoja asiasta voit pyytää sähköpostitse, saana(at)herppi.net.
Mittasin lukeman terraarion pohjalta UVB-putken alapuolelta ja lämmittelypaikalta. Mittaustulokset kertovat selvästi, että lämpölampun valaisinkupu estää UV-valaisimen tuottaman UVB-säteilyn pääsyn lämmittelypaikalle lähes kokonaan.

Mittaustulos UVB-putken alla, 35 µW/cm2


Mittaustulos lämpölampun alla, 9 µW/cm2

Käytössä oleva UVB-valonlähde on Zoomed Reptisun UVB 10 % T8-kantainen loisteputki. Putki on ollut käytössä kuvan ottohetkellä 6 kuukautta.

Kuten linkittämästäni Joonaksen kirjoituksesta selviää, paras ratkaisu liskojen kannalta olisi, että UV-valon teho keskittyisi lämmittelypaikan yhteyteen. Matelijat tarvitsevat UV-valoa D3-vitamiinisynteesiin, mutta synteesi on riippuvainen myös lämpötilasta. Luonnonmukaisesti eläin reagoi valoon, koska aurongonvalo, joka luonnossa toimii UV:n lähteenä, tuottaa sekä näkyvää valoa että lämpöä. Näin ollen eläin olettaa, että siinä, missä on voimakkain valo on myös lämpimintä ja suurin altistus UV-säteilylle.

Terraarioiden valaistusratkaisuihin on monia eri vaihtoehtoja. Jos halutaan, että UV-valo ja lämpö tulevat samasta lähteestä, vaihtoehdot vähenevät. Yleisimmin suositeltu ratkaisu tähän on monimetallilampu, joissa siis yksi polttimo tuottaa sekä lämpöä että laaja-alaisesti valon eri spektrejä, UVB mukaanlukien.
Tietojeni mukaan kuitenkin nämä valonlähteet ovat niin tehokkaita, että vaativat suuremman etäisyyden (min. 30 cm) eläimestä, kuin meidän käytössämme olevassa terraariossa pystyisimme tarjoamaan. Liian lähelle eläintä sijoitettu valonlähde saattaa aiheuttaa vakavia seurauksia, joten tätä riskiä emme halua ottaa. Monimetallilamput eivät myöskään toimi normaaleissa valaisimissa, vaan vaativat erillisen sytyttimen ja näin ollen kokonaisuuden hinta (lamppu, valaisin ja sytytin) muodostuu melko kalliiksi.

Saatavilla on myös edullisempia elohopeapurkauslamppuja, jotka toimivat normaaleissa E27 kantaisissa valaisimissa. Näiden lamppujen tehokkuudesta en ole kuitenkaan onnistunut saamaan riittävästi tietoa, enkä ole nähnyt niitä suositeltavan missään, joten en valitse tätäkään vaihtoehtoa.

Ratkaisuksi valaistukseen olemme valinneet Zoomed Desert UVB Heat & Lightning Kit -valaisimen. Valaisimessa on käytännössä yhdistetty kaksi eri valaisinta, lämpö- ja kierrekantainen UVB-lamppu samaan kupuun. Näin kummankaan valaisimen kupu ei estä toisesta muodostuvan valon kulkemista, vaan sekä lämpö- että UVB-säteet päätyvät samalle alueelle. Molemmat lamput toimivat kuitenkin eri valaisimissa, joten pystymme säätämään lämpötilaa vaihtamalla polttimoa tai käyttämällä himmennintä.
Kyseessä on käsittääkseni kohtalaisen uusi tuote, eikä sitä näyttänyt olevan vielä lainkaan saatavilla Euroopan markkinoilla. Zoomed on kuitenkin lukemani ja kokemani perusteella laadukas merkki ja valaisimen mukana tulevat valonlähteet ovat olleet markkinoilla jo pidempään. Tarvittaessa valaisimeen voi vaihtaa muunkin merkkiset polttimot, joten luotan, että tämä ratkaisu on kokeilemisen arvoinen.

Valaisin on tilattu Amazonista kohtuulliseen 70 euron hintaan (sisältäen kuljetuksen ja verot). Pakkaus sisältää myös Zoomedin 10 % UVB- sekä 75 W lämpöspotin. Nyt vaan jännityksellä odotamme paketin saapumista ja käytännön testauksia. Palailen siis asiaan toivottavasti piakkoin! 


Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.  Voit kommentoida myös rekisteröitymättä. Klikkaa alla sanaa KOMMENTTIA ja jätä terveisesi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit jättää kommmentin rekisteröitymättä!
Jos sinulla ei ole esim. Google-tunnusta,
valitse Kommentti nimellä: Nimi/URL-osoite